צופות שינוי

קרוב ל-100 שנה קיים ארגון ה-Girl Scouts of America (כמו ה"צופים" שיש לנו כאן, רק לבנות ובאמריקה). זהו ארגון ששם לעצמו לאחד קבוצות של בנות לצורך עידוד הפוטנציאל העצמי והקבוצתי, חיזוק גופני והבנה אמיתית של ערכים לחיים. הן מטיילות, מתעמלות, מתנדבות בפרוייקטים קהילתיים, מתערבבות תרבותית ומכל אלו מתעצמות כאינדיבידואליות וכקבוצה תוך שהן לומדות להקשיב לעצמן, להקשיב לאחר, לקבל החלטות ולהפוך למנהיגות במלוא מובן המילה (לי זה נשמע כמו אחלה אלטרנטיבה לשהות הסתמית של בנות ישראל במרחבים הפיסיים של קניוני ישראל ו/או במרחבים הוירטואליים של פייסבוק/טוויטר/סקייפ/מסנג'ר כשהערכים המלווים הם כאילו דה).

הקבוצה הראשונה הוקמה בג'ורג'יה ב-1912 ע"י היזמית ג'ולייט גורדון וב-1950 הוכרה לראשונה ע"י הקונגרס האמריקאי. כיום מונה הארגון 3.3 מיליון צופות – מהן כמיליון מדריכות בוגרות. עד היום מוערך כי יותר מ-50 מיליון נשים אמריקאיות היו צופות בילדותן.

מאז הקמת הארגון עבר הלוגו שינויים די קיצוניים – בטווחים של 10-20 שנה.

הלוגו האחרון (מימין) עוצב ב-1978 ע"י המעצב סול בס (השם הכי מוסיקלי שנתקלתי בו אי פעם).

לאחרונה בוצע רענון תדמיתי לארגון, ע"י OCD – סטודיו לעיצוב ומיתוג. המעצבים שנקראו לעדכן את התדמית (שוב עברו 20 שנה), החליטו להעביר את הלוגו שדרוג ולא "לעשות חדש" כשהמטרה לדבר אל הבנות באופן עכשווי יותר, אופנתי יותר, מעודכן יותר:

בגדול, בוצעו חמישה שינויים. רובם אופנתיים וקוסמטיים יותר – (1) פוני לדמות השמאלית – כך שיווצר דירוג מבוסס גיל משמאל לימין – (ממדריכות בוגרות ועד בנות צעירות), (2) אפים סולדים לכוווולן, (3) צוואר מתוח וישר (לשידור חוזק) והחייאת שפתי הנערות – הבלטה עדינה של השפה העליונה (4). השינוי האחרון והכללי יותר (5): עדכון השטנץ הכללי (הסילואט) לתלתן מובהק וזאת כדי להדגיש ארגון מלוכד יותר (מתבטא בעיקר בחידוד שבתחתיתו).

מעבר לכך, טופל הלוגו הכללי במישור הטיפוגרפי (עיצוב הטקסט) והצבעוני:

הפונט החדש והמעוגל יותר נבחר בהתאמה ללוק המעודכן והמעוגל יותר של הלוגו. כלל האותיות שונו לאותיות קטנות. שתי סיבות: האחת, משדרות יותר נגישות. השנייה, האות g מגדירה גריד לטקסט משנה שיגיע אח"כ – לוק של חרטום ספינה (לחיזוק תחושת המנהיגות):

בהמשך, הוחלט לקחת את התובנות והעיצוב שלב נוסף. התעורר צורך לאפיין גרפית את השלבים אותן עוברות הצופות עם השנים. לצורך העניין, הוחלט לייצג את השלב בשילוב הסמל ולהעניק לכל שלב צבעוניות מאפיינת:

בשלב הבא, הוחלט לפשט עוד יותר את סימול השלבים, גם ברמה הבינלאומית. הצמצום כלל שילוב של אות, צבע וסילואטת הסמל בלבד:

הטיפול הקוסמטי בלוגו הותיק הוא דו מימדי, בעצם. מצד אחד – עדכון אופנתי לשיער ולתווי הפנים, מצד שני, בעיקר עדכון אסתטי. ניואנסי. בכך התבצעה עצירה משמעותית של הקפיצות הגרפיות/קונספטואליות שידע הלוגו מאז הקמת הארגון. יכול להיות שאותו סטודיו נדרש היה בשינוי דרסטי יותר? האם נכון, בימינו אנו, להשתמש באותו אימאג', מעט שחוק, של שלוש נשים בעלות שיער ארוך ומתנופף ולהעביר אותן ניתוח פלסטי? במילים אחרות – עם כל מערך הערכים הנפלאים – מדוע הסימול הוא כל כך סטראוטיפי, בדגש על נשיות כמו שהיא נתפסת כיום?

יכול להיות שמדובר כאן במראה חברתית. עומק אאוט, חזות אין. מעבר לבחירת הצבעים האנכרוניסטית (זו מערכת עדכנית??), יש כאן בעיה רצינית, לדעתי האישית. ארגון הצופות מדבר על אינדיבידואליות, על חזון, על ערכים שאנחנו קצת מתגעגעים אליהם. בפועל, הלוגו מדגיש אחידות, תו תקן, חזות אחידה לכל – שזה בדיוק ההיפך. הוא נראה כמו המלצה לניתוח פלסטי פלוס פן. לוגו שהוא קטלוג חברתי יותר. אם כבר, תקנו אותי אם אני טועה, בלוגו מ-1978 יש יותר כח. יותר חזון. פחות 'עגלוליות' ומתיקות.

זה לא מקרי שהלוגו הזה הזכיר לי את לוגו Wella:

wella_logo

 

חיפוש קצרצר ברשת העלה תוצאות מעניינות נוספות בקטגוריית ארגוני ומוצרי נשים.
הנה למשל הלוגו של חברה למוצרי שיער נוספת לנשים, Provillus for Women:

וזהו הלוגו של World Federation of Ukrainian Women's Organization:

הלוגו של Women's Center Of Northeastern Connecticut:

פוסט זה סוקר בתכנית הרדיו ׳הזווית האזרחית׳ עם אילת נבון, תכנית הרדיו השבועית של ׳הזווית השלישית׳, מידע וחדשות לניהול ארגונים ללא כוונת רווח.

– –

ליאת אבדי | liat@abadiguard.com | סטודיו AbadiGuard

2 מחשבות על “צופות שינוי

  1. אם נתמקד באפים בלבד, הארגון האוקראיני הוא היחיד שמעז להעמיד בלוגו שלו אשה שהאף שלה לא סולד. חוץ מזה, הוא משדר בעיני הרבה יותר כוח ופעולה מכל השאר, נדמה לי שזה בגלל מעוף השיער והפה הפתוח לדיבור (חוץ מממנו ומהצופות האמריקאיות, נשות כל שאר הארגונים שומרות על פה כמעט סגור, משל אמרו, תהיי יפה ותשתקי).
    מצד שני, יכול להיות שזה הסטנדרט ליופי אוקראיני (וששם כל אף סולד מנותח מייד) אז לא אשבח אותן סתם.
    פוסט מרתק.

תגובות

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s