push the button


Daniel Kövesházi, Budapest

בימים אלה אני עובדת על עיצוב ארבע אפליקציות במקביל. אולי בשל העיסוק האינטנסיבי, אולי בשל החוקיות השונה בכל פרויקט, המדיה (ממובייל ועד דסקטופ), קהל היעד (מעובדי חברה תחת תאורת ניאון ועד חברים ברשת חברתית) וכמובן הדיאלוג עם כל לקוח בפני עצמו, עולות לי שאלות בסיסיות הקשורות בחווית משתמש, בדגש על UI. שאלות הקשורות בקונבנציות, באבולוציה של עיצוב, בקשר בין החומרי, הפיסי והעולם הוירטואלי שסוגר עלינו במידה מסויימת. היכן המקומות בהם אני הולכת עם העדר כי למה-לסבך-עניינים, היכן אסור עד טפשי לבעוט במוסכמות והיכן שווה לקחת את הפרויקט למקום אלטרנטיבי וחדשני.

בעיצוב, כמו בעיצוב, התפקיד הוא ליצור אווירה ושפה גרפית שמתאימה למוצר ומבדלת אותו מהמתחרה, אם יש כזה, אבל לא פחות חשוב – לוודא שהיוזר ירגיש בבית. נו, אתם יודעים, חווית משתמש. ואחת השאלות החשובות היא שאלת האינטראקציה, אשר התשובה עליה משתנה, להערכתי, כל שש עשרית השנייה.

על מה ללחוץ?

עידן ה-touchscreen הביא איתו בשורה לטוב ולרע, בכל הקשור לכפתוריאדה ואינטראקציה.
מצד אחד, אפשר היום להקליק במקביל על מספר נקודות במסך ולהעצים את חווית המשתמש. קחו למשל את GarageBand, תוכנת המוסיקה של Apple (מודה שאני משתעשעת איתה מפעם לפעם). בגרסת המובייל, אפשר ממש לתופף עם כל האצבעות וליצור ליינים מורכבים יותר מהאפשרות במחשב, שם ניתן לתופף על המקלדת בתנאי שזוכרים את האותיות המייצגות כל תוף ומצילה, קצת כמו שהיינו משחקים את משחקי המחשב של האייטיז (A בעיטה, Z אגרוף).

מצד שני, מה זה אייקון קיר הלבנים הזה משמאל למעלה?
כשבסביבת המחשב מופיעים לי כפתורי פעולה לא ברורים, אני מבצעת hovering עם העכבר כדי לקבל מושג מה עושה הכפתור (לרוב מופיעה שורת toolbox המפרטת את הפעולה) ובכך חוסכת לעצמי הרבה קליקים מיותרים (וטעינות דפים מיותרות). באפליקציות touchscreen אין אופציה כזאת. הכל עובד על אינטואיציה, ניסוי והרבה טעיה. גם מבחינת גריד מדובר בשינוי תפיסתי. אם פעם היתה הקפדה על איזורי נביגציה ואיזורי תוכן, כעת כל מסך הוא מרחב נדל"ני המשלב תוכן ואינטראקציה ולא תמיד ברור מה זה מה.

מעניין שגם במרחב הפיזי אנחנו חווים התלבטויות כאלה. לא פעם אני עוקבת אחרי הולכי רגל במעברי חציה. ולא, לא לכולם ברור היכן ללחוץ. אולי משום שסימני ההכוונה (איש ויד. באמת צריך אותם?) מעוצבים בדיוק כמו הכפתור עצמו, נטולי לוק תלת מימדי או תחושה כפתורית.

02022012(002).jpg

למה ללחוץ? 

מקרה מעניין של אבולוציה וקונבנציות קשור בתפעול של שדה החיפוש, רכיב שכיח באפליקציות מכל סוג. כיוזרים, הורגלנו בנוכחותו ובנוכחות כפתור search בצידו. הביטוי 'search' הוחלף עם הזמן במילה 'go' ובהמשך בסימון של זכוכית מגדלת, שהפך לקונבנציה בלתי מעורערת.

גם הקשת Enter בתום ההקלדה עשתה את העבודה יופי. בהתאמה, עם הזמן הלך והצטמצם המודול לכדי שדה נטול כפתור (והמילה search נכנסה לתוכו כהכנה לטקסט החיפוש אותו יכניס היוזר). אבל גם ה-Enter הופך מיותר עם כניסת טכנולוגית ה-search as you type (או SayT) של google וגם ה-Spotlight (בר החיפוש הדסקטופי) של Apple:

כיוזרים המורגלים בקונבנציות אנחנו מבצעים השלכה. כלומר, אם הורגלנו לשיטה מסויימת (ביטול כפתורים, ביטול הקשת Enter), אנחנו מצפים שהיא תעבוד במרחבים נוספים. שמתי לב לזה כשגלשתי ב-Bizportal. בצפייה במחולל הגרפים של ני"ע ניתן לשנות את פרקי הזמן כדי לקבל מספר תמונות מצב. שיניתי את התקופה אך הגרף לא הגיב.

לקח לי זמן לעלות על העניין ועל כפתור ה"רענן" שמשמאל. אני מניחה שלא מעט יוזרים קראו את אותו גרף בהקשר של פרק זמן אחר (בחרו להשקיע והיום הם ברחוב).

כפתורים ורטרו

אחד הנושאים המרתקים הוא עניין הסימול. אנחנו עדיין לוחצים על סמל ה"פלופי דיסק" כדי לשמור, על אף שהמדיה הזו עברה מהעולם. וגם באייפון המשוכלל ביותר עונים לטלפון באמצעות לחיצה על הכפתור הירוק עם השפופרת החוטית והמיושנת. בפוסט הזה של Scott Hanselman מובא מקבץ נאה לחוקיות כפתורים אשר משום מה ממשיכה ללוות את המערכות החדשניות ביותר. הם פשוט מעוצבים כל פעם מחדש, לפי קו וצו השעה, מבלי להתעכב על רלוונטיות הסימול עצמו.
מעניין שהמוצר הישן והטוב שתפקד כאייקון וירטואלי עשה לאחרונה קאמבק כדיבורית מגניבה.

ואם כבר כפתורים, רטרו וסוף הפוסט, הנה פעולה שיווקית המחברת בין מדית הכפתור וציורו המפורסם של מיכאלאנג'לו ('בריאת האדם', מתקרת הקפלה הסיסטינית) לצורך קידום קליניקה לניתוחים פלסטיים (עם ההבטחה: 'Be born again'):

מקור: Publicom

– –

ליאת אבדי | liat@abadiguard.com | סטודיו AbadiGuard

13 מחשבות על “push the button

  1. הי ליאת,

    כרגיל מרענן ומשכיל.
    המייל עצמו – הגיע מגוברש…

    בברכה,
    צביקה רוזנברג
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    מסטרפונט : סטודיו רוזנברג
    דרך בן צבי 84 בית פנרמה
    לופט #634 תל אביב 68104
    טלפון 03-5773000
    פקס 03-5773020
    נייד 0546-608048
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    הסטודיו: רואים מותג
    מסטרפונט: הבית של הפונטים
    לוגופונט: הלוגו בקליק

  2. אכן, כשחושבים על זה, מסכי הטאץ' הכניסו כר נרחב לברדקיסטים. עכשיו הרבה יותר קל לעשות בלגן מבלי להיות בוטה. החוקים הרבה פחות ברורים.
    אבל החלק שהכי הפתיע אותי בפוסט הוא שגלשת בביזפורטל…

  3. נהדר! מעניין ביותר ומעורר מחשבה!
    לגבי אותו מכשיר הנמצא בקרבת מעברי חציה:
    מצחיק שזה בכלל מכשיר המיועד לעיוורים בלבד! כשלוחצים הוא לא גורם לאור הירוק להופיע, אלא רק מציין את המיקום שלך ביחס לצומת ולרחוב בקול רם. עכשיו, על החלק העליון יש חוץ מובלט שמבהיר לאיזה כיוון הוא מתייחס, ובצדדים יש תבליט מעניין המתאר את הצומת למי שרואה בעזרת הידיים. אבל איך אני אמור לדעת שיש שם כפתור?! הוא שטוח לחלוטין ואפילו לא מתבצעת פעולת לחיצה של ממש, אלא רק מגע פשוט!!!
    נראה לי שדווקא בחלק הזה המעצב התעשייתי התנהג קצת כמו מעצב גרפי ושכח את המשתמש שלו.

    1. תודה מולי 🙂

      הערת הערה מאוד נכונה – בלחיצה נשמע הסבר קולי על המיקום ואין חיווי חזותי כלשהו.
      אז מה התפקיד שלו בעצם? להגדיר מיקום לכבדי ראייה?
      כי לא מעט אנשים לוחצים ומקווים לחצייה מהירה יותר (אבל אז הייתי מצפה לשמוע הערכת זמן לחצייה ולא מיקום).

      אני רוצה להתייחס להערתך האחרונה. האם מעצבים גרפיים מעצבים ללא הגדרת משתמשי קצה? האם עיצוב גרפי מסתכם באיור אייקונים?
      לתפיסתי, למעצב הגרפי יש אחריות גם ברמת הפתרונות הפיסיים שמלווים את הפתרון החזותי ולעיצוב חווית המשתמש הכללית.

      🙂
      ליאת

      1. מסכים לגבי מה שפתחת כאן בהקשר של עיצוב גרפי\תעשייתי. אני חושב שההפרדה בין תחומי העיצוב היא אומנם נכונה בחלק מהמקרים ומאוד נוח ללמד ככה, אבל בשטח אפשר לראות שעיצוב זה עיצוב והרבה פעמים התחומים משתלבים אחד בשני. אז למרות שברור לי ההבדלים, אני לא מחוייב אליהם 🙂

  4. ליאת, נעים מאוד! הבלוג שלך מרתק, שמחתי מאוד להכיר אתכם 😉 בעניין הלחיצה על הדיסק, זה מזכיר הרבה מאוד דברים בשפה – אנחנו עדיין מדברים על "לחייג", כותבים/קוראים "כתב יד", וכן הלאה…

  5. היי ליאת,
    בקשר לשימוש ב-hover כדי לגלות מה אייקון עושה, גוגל הכניסו את האפוציה הזו בגרסא החדשה של אנדרואיד: על ידי לחיצה ארוכה על אייקון יפתח tool-tip עם שם הפעולה. חייב לציין שזו אינטראקציה מעולה (ואני אומר את זה בתור משתמש אייפון אדוק).

תגובות

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s