אומרים שנפח המוח שלנו הגיע לשיאו לפני 40,000 שנה ומאז הוא בירידה מתמדת.
הסיבה היא שאז החלו ציורי המערות, ההארד דיסק הראשון, אם תרצו. בפעם הראשונה החל האדם לשמר מידע מחוץ למוחו לצרכי תיעוד, תקשורת, פולחן, אמנות וקישוט, מה שהשפיע על תהליך האבולוציה של מוחנו ולצמצום יכולות הזכרון שלו (בדיוק כשם שהסמארטפון דירדר את יכולת הזכרון שלנו למספרי טלפון, גם של הקרובים לנו ביותר, בהשוואה לעשור הקודם).
ציורי המערות הם למעשה גם האייקונים הראשונים, מערכת גרפית המייצגת תרבות ואשר מעבר לשפה לכל דבר, מתפקדת גם כאינטרפרטציה לעולם.
סמלים גרפיים תמיד גישרו על פערים של שפות מילוליות ותרבויות שונות, כאמצעי לתקשר ולהעביר מסרים באופן אפקטיבי ובמאמץ מינימלי, כך שכולם יוכלו להבין.
אבל ככל שעולמנו מתקדם יותר ומסומלים חדשים מתווספים בקצב גבוה, כך קשה לשמור על אחידות והתמצאות ברמת הסימול. מצד שני, סימולים לא פעם מתקבעים על אף היותם לא רלוונטיים. בדיוק כמו הדוגמא של כפתור הפלופי דיסק לביצוע פעולת שמירה או שפופרת הטלפון החוטית שעדיין מסמלת ביצוע שיחת טלפון גם במכשירי הסמארטפון המתקדמים ביותר (הזכרתי את הנושא גם בפוסט בנושא כפתורים).
הפרויקט הנהדר The Noun Project מציע פלטפורמה המאפשרת למעצבים מכל העולם ליצור ולשתף סמלים המשקפים גרפית קונספטים חשובים בעיניהם. עבור הקהל הרחב, המערכת מאפשרת לאתר סמלים בקלות, לרוב לשימוש חופשי (לעיתים יש עלויות והגבלות בשימוש, תלוי בהגדרת היוצרים עצמם) ולקבל מספר אופציות לסימול של מושג מסויים, ב-25 שפות.
עבור המעצבים מדובר באפשרות נוספת לתרום לקהילה (או לתמחר את עיצוביהם), לנסות להטמיע אינטרפרטציה אישית לסמל שחוק או לא רלוונטי ועל הדרך לקדם את עצמם ולפרסם את שירותיהם בדף אישי המרכז את כלל האייקונים שיצרו עבור הפרויקט.
עבור הקהל הרחב מדובר במאגר קל ופשוט המתעדכן כל הזמן בסמלים חדשים למושגים המבוקשים.
יזמי האתר מספרים שהרייטינג שלו היסטרי כבר מימיו הראשונים וכי מדובר בקהל רחב יותר מכפי שחזו. כך גם מפעם לפעם נצפה שימוש מאסיבי יותר בסמלים מתוך האתר המשולבים בפרויקטים מגוונים. כנראה שהוא ענה על צורך אמיתי.
דוגמא מעניינת היא ששלושה שבועות לפני שפרצו מחאות Occupy Wall Street, עוצב במסגרת האתר סמל עבור הערך "protest".
המחאה העלתה צורך בסמל שישקף אותה וכך הסמל שעוצב גוייס מיידית לטובתה. באותה תקופה נרשמו אלפי הורדות של הסמל והופעות רבות שלו על שילוט ופוסטרים בשירות המחאה.
מקור: levitas.org/Occupy-Design
מעבר לשירות המיידי, יזמי הפרויקט מקווים שתהיה לו תרומה מכרעת לדורות שיגיעו אחרינו, על תקן ארכיון של סמלים המסכמים פרקי זמן בתרבות.
כחלק מהפרויקט הוקם המיזם Iconathon – סדנאות עיצוב מקומיות ליצירת סמלים משותפת לפי נושא.
אפשר לצפות כאן בתמונות מתוך הסדנאות, נראה ממש מגניב.
—
תוך כדי כתיבת הפוסט נזכרתי בספרון כיס חמוד שרכשתי בטיול האחרון בברצלונה (למתעניינים, בחנות תיירים באמצע פארק גואל). מאחר והספרדים עונים לאנגלית תמיד בספרדית, הרגשתי צורך בתמיכה ויזואלית כדי לפשט את הדיאלוג.
מדובר בספרון שמחולק ל-12 קטגוריות עיקריות, בכל קטגוריה סמלים מאויירים של אלמנטים מרכזיים וחשובים לצורך תקשורת בסיסית בהעדר שפה מילולית.
וכך אפשר, ללא מילים, לבנות תפריט מדוייק ושלם במסעדה, לשנורר סיגריות בקלות, ולצאת לשופינג עם כל היכולות הדרושות – מאיתור חנויות ועד להמרת מידות בזמן אמת.
– –
ליאת אבדי | liat@abadiguard.com | סטודיו AbadiGuard
רעיון מקסים, רק כשיוצרים סמל צריך לוודא שהוא מעביר מסר חד משמעי ולא נתון לפרשנות תרבותית למשל.